Statens Kunstfond støtter nyt talentakademi for klassisk sang i Region Syddanmark

Statens Kunstfond støtter nyskabende regionalt talentsamarbejde mellem fynske og syd- og sønderjyske sanginstitutioner. Programmet skal udfordre, stimulere og afklare unge talenter og styrke tilgangen til konservatoriet indenfor klassisk sang

De fem sangkraftcentre i Region Syddanmark slår kræfterne sammen i et fælles talentakademi for at give regionens bedste unge klassiske sangtalenter mellem 16 og 25 år nye muligheder for at udvikle talentet – og måske få opfyldt drømmen om musikkonservatoriet.

Der er p.t. ti sangkraftcentre i Danmark. Hele fem af dem ligger i Region Syddanmark. I hvert af de fem sangkraftcentres dækningsområder findes anerkendte elitært arbejdende kor, hvor børn og unge når meget langt med hensyn til sangfaglig og kunstnerisk udvikling.

Mange bliver så dygtige og ambitiøse, at de drømmer om at slippe gennem nåleøjet til musikkonservatoriet. Det kan være en ensom proces at forberede sig, og mange er usikre på, om en fremtid som sanger er det rigtige karrierevalg.

”Erhvervspraktik” for klassiske sangtalenter

Peter Prese Bentsen fra Glamsbjerg på Vestfyn har efter 10 år i drenge-/mandskoret Syngedrengene i Assens fået ambitioner om en konservatorieuddannelse inden for klassisk sang. Han er som en af de første indstillet til et forløb på Talentakademiet.

prese
”Et forløb på Talentakademiet vil være en stor hjælp på vejen mod musikkonservatoriet. Jeg kan få et indblik både i undervisningen på konservatoriet og arbejdet på det professionelle plan. Forløbet vil være med til at give mig en bedre fornemmelse for hvad jeg skal gøre for at udvikle mit potentiale. Og så er det utroligt givende at arbejde sammen med andre unge, der brænder lige så meget for sang som en selv”, siger Peter Prese Bentsen.

Med det fælles Talentakademi kommer de unge fire dage/weekender om året til at gennemgå et enestående undervisningsforløb på meget højt niveau sammen med ligesindede. Solosang og ensemblesang med lærere fra Syddansk Musikkonservatorium, musikdramatik i samarbejde med Den Fynske Opera og et forløb hos et professionelt arbejdende kammerkor giver sangtalenterne et unikt indblik i fremtidige karrieremuligheder. De møder professionelle forbilleder og får ny impulser til deres sangfaglige udvikling. Endelig mødes de med ligesindede unge til en årlig ungdomskor-projektweekend arrangeret af Haderslev Sangakademi med de dygtigste kordirigenter fra ind- og udland.

Bo Horsevad, administrativ leder i Den fynske Sangskole, Faaborg-Midtfyn Kommune har medvirket til Talentakademiets opstart og er selv uddannet operasanger og musikpædagog. Han er begejstret for muligheden for at sætte turbo på de unge sangtalenters faglige og personlige udvikling.

”Det er lige så vigtigt, at de unge talentfulde sangere bliver fodret med de rigtige udfordringer på det rette tidspunkt, som det er for udviklingen af sportstalenter. Når de unge sangere får en vis alder, er det vigtigt, at de oplever input fra det professionelle kor- og operamiljø udenfor sangkraftcentrernes elitekor”, siger Bo Horsevad.

Regionalt samarbejde giver helt nye muligheder

Det regionale samarbejde mellem sangkraftcentrene åbner for nye muligheder og perspektiver for den klassiske sang. Ved at gå sammen kan centrene føde en overbygning og styrke den klassiske sangs fødekæde.

Det nye fælles talentakademi har i opstartsperioden 250.000 kr. i støtte fra Statens Kunstfond og Grete og Sigurd Pedersens Fond i ryggen. Sangcentrene arbejder p.t. på at få yderligere finansiering på plads for at understøtte talentudviklingen. Syddansk Musikkonservatorium (SDMK) og Den Fynske Opera bidrager til Talentakademiet med instruktører.

Edna Rasmussen, administrativ leder i Haderslev Sangakademi udtaler: ”Det er særdeles vigtigt at alle gode kræfter der arbejder med klassisk sang i vores region samles om dette tiltag. Det styrker fødekæden fra den helt unge korsanger til den kommende stjerne. Derfor er vi også glade for at både Syddansk Musikkonservatorium og Den fynske Opera bakker op om og medvirker i projektet.”

Der er plads til 25 unge sangere, og det fælles talentakademi starter op i efteråret 2016.

Fakta om Det fælles Talentakademi Region Syd

Pressemeddelelse (pdf)

Kunstfonden_LOGO_small_JPG